Terug

verlaging registratierecht voor de gezinswoning vanaf 1 juni een feit

Immo Helsen Westmalle
Bron : GVA
De verlaging van de koopbelasting in Vlaanderen gaat in op 1 juni.  Dat heeft Vlaams minister van financiën Bart Tommelein (Open VLD) vrijdag 16 maart 2018 beslist.  "We willen de burgers duidelijkheid en rechtszekerheid bieden.  De verlaging van de koopbelasting voor de gezinswoning zal ingaan op 1 juni" aldus Tommelein. Er is dus een akkoord bereikt over de hervorming van de registratierechten die men moet betalen bij de aankoop van een woning.  Het standaardtarief gaat daarbij van 10 procent naar 7 procent en voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro.  Die vrijstelling komt overeen met een korting van 5.600 euro.  Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen een eigen woning of appartement te kopen.
In afwachting van de effectieve start van de hervorming lijken mensen de aankoop van vastgoed wel uit te stellen.  Zo was er in februari een daling in vastgoedtransacties van 7,9 procent.
De Vlaamse regering heeft daarom vrijdag 16 maart beslist dat die nieuwe regeling ingaat vanaf 1 juni. "We hebben de hervorming zo snel als mogelijk goedgekeurd.  Het dossier gaat nu naar het parlement en we zullen vragen om dit spoedig te behandelen.  Zo zal de verlaging van de koopbelasting voor de gezinswoning vanaf 1 juni een feit zijn".
De markt reageert hier onmiddellijk op met een duidelijk toename van afspraken voor bezichtigingen.  De koper kiest nu, immers met een verkoop/aankoopbelofte is het perfect mogelijk om de koop op heden te sluiten en deze pas na 1 juni bij de notaris te laten verlijden.
De gebruikelijke duurtijd tussen aankoopbeslissing en verlijden van de akte is immers 4 maanden.  Dit is ver voorbij de datum van 1 juni !  De snelle beslisser heeft zoals altijd de beste keuze, dus als men wil kopen in de zomer is nu tijd om te gaan shoppen.